"Civilizatia adevarata a unui popor consista nu in adoptarea cu deridicata de legi, institutii, etichete, haine straine. Ea consista in dezvoltarea naturala, organica a propriilor puteri, a propriilor facultati ale sale" - Mihai Eminescu

sâmbătă, 7 iunie 2008

Control, Manipulare, Interese

Din lipsa de activitate sau mai bine zis din lipsa de chef de activitati am vizitat blogurile pe care le citesc de obicei si am gasit (aici) ceva interesant legat de internet..daca privesti superficial treci mai departe dar citind cu atentie vezi niste intrebari demne de aprofundat..ca, spre exemplu intrebarea "..what if google is evil.!?!?"
Genial..e o intrebare de mult bun simţ. Ce zici, fiind motorul de cautare cel mai popular si cel mai utilizat, daca la conducerea google e un grup de interese care tine mortis sa deformeze adevarul si sa ascunda diverse chestii, vari informatii? cum procedeaza? blocheaza accesul la acea informatie si o anumita pagina nu poate fi gasita vreodata cu motorul de cautare google..pare ireal?pare absurd? poate te intrebi ce motive ar avea?

Priveste istoria scrisa in manuale si compar`o cu istoria colectiva, adica istoria transmisa la sate din generatie in generatie..vezi acolo cate nereguli gasesti..ca unele povesti sunt exagerate asta e cert, dar adevarul se gaseste acolo si nu in cartile de istorie masluite cu scopuri perverse..si daca au facut asta cu istoria scrisa in carti...cat de greu le poate fi sa controleze informatia in eter?

Internetul e un mare avantaj pt informarea noastra, dar totodata este un adevarat pericol. Suntem bombardati cu informatii in fiecare secunda a existentei si asta ne influenteaza..care este rolul emisiunilor televizate, difuzate in mod constant si agresiv, care nu promoveaza decat agresivitate, violenta, prostie si tot ceea ce un om civilizat nu ar trebui sa faca? Unde se tinde cu aceasta?Pai sa ne comparam putin pe noi(oamenii) cei din ziua de azi, noi cei de pana in 90 si noi cei din ziua de maine(copii inca in dezvoltare 3-18 ani). Ce observam? Cand mass media nu era atat de dezvoltata oamenii erau mai cultivati, mai civilizati, era mai putina violenta- verificati rata de violuri, de crime, de furturi, etc - era mai lucida lumea, citea mai mult, isi culegea informatiile altfel, avea un filtru personal mai eficient. Acum, suntem bombardati prin toate metodele cu stiri, filme, desene animate, muzica ce emana numai agresivitate, violenta, prostie debordanta. Ce efect pot avea acestea asupra noastra? asupra copiilor ce sunt lasati liberi de parinti si se hranesc cu astfel de porcarii? oare nu se deformeaza caracterul copilului? oare nu se deformeaza modul de gandire al copiilor? Nu ma credeti? Priviti la clasele I-VIII si comparati ce fac si cum se comporta ei acum fata de cum o faceati voi..diferente? Vi se par firesti?sincer mie da, dar nu normale..mi se par firesti tinand cont de sursa si continutul informatiilor pe care le primesc..normale nu mi se par pt ca este un drum spre distrugere, un drum catre regres..De ce? Lapusneanu ne spunea intr`un mod plin de inteles " prosti da' multi"..te simti ofensat? Ma bucur, pt ca inseamna ca mai poti evolua, te mai poti desprinde de fenomenul de turma ce caracterizeaza poporul nostru acum. Ducem un razboi informational prin manipulare si propaganda in care multi cad orbeste..nu duceti lipsa de informatia corecta, duceti lipsa de vointa sa vedeti ce va este oferit in ambalaj stralucitor dar putrezit in interior si ce este sublim in interior dar murdarit intentionat..Discernamantul este afectat si voi permiteti asta! Dezvoltati`va intelectul!

Priveste ce s`a intamplat la alegeri..oameni care voteaza pomana electorala, oameni lipsiti de etica, morala si statura, lipsiti de coloana vertebrala, lucru ce se intampla de fel la alegeri.. Avem la putere oamenii pe care tara ii merita! ei reprezinta nivelul tarii! Doare? stiu, doare.

Controlul multimii prin propaganda e atat de pervers incat il determina pe cel ce ii cade prada sa ceara ceva ce este rau pt el dar profitabil pt coordonatorii manipularii...internetul e o mare arma impotriva noastra..din fiecare motor de cautare ti se poate face un profil psihologic numai din lucrurile pe care le cauti..ce rezulta de aici? se vede cu ce te poate atinge mai bine, prin ce te poate manipula mai eficient..pare ceva abstract? e ceva posibil, probabil si sunt sigur ca a fost cel putin testata metoda.

ETC..

Iesiti din cutiuta in care ati intrat si la care v`ati limitat si incepeti sa va folositi cu adevarat intelectul!

7 comentarii:

  1. ma tu urmezi facultstea mea si eu nu stiu? nu-mi mai lua domle painea d ela gura, lasa-ne pe noi, "comunicatorii sec XXI" ( =)) ), sa bloguim despre astfel de probleme...lasand gluma la o parte, este mai mult decat evident ca google e doar unul din miile de exemple de manipulare in masa, iar ceea ce este si mai trist e ca, indiferent cat de mult vei informa oamenii cu privire la acest tip de probleme, atitudinea generala de comoditate si asimilare de informatii "to go" nu va inceta, ba, mai mult chiar, va evolua in ceva si mai mare si mai sinistru...

    RăspundețiȘtergere
  2. pai nu te opreste nimeni sa dezbati astfel de subiecte:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Maei om, tu redescoperi roata? Asta este de cand haul si pamantul. de ce se bucurau "preotii" in vechime si mai de curand de detinerea adevarului absolut. Uita-te inainte s aintri pe Google la Biblie, de ex... de ce nue ste Biblia evil si Google bun...sau si Biblia si Google sunt evil, dar blogul tau bun, sau invers.
    Impartirea informatiei dupa bunul plac, dar in bucati care sa arate la inapoiere fata ta luminata sunt de gasit peste tot. Este adevarat si ca unii chiar creaza poate povesti reale de succes mergand pe acelasi drum cu The Good, dar The Bad si The Evil (mi-am adus aminte de un film: The Good The Bad and The Ugly - marca western aprobata de soundtrackul lui Mr Morricone) ii atin calea si tot vor reusi sa isi faca povestea lor. Tu chiar crezi ca Traian a cucerit Dacia? Chiar crezi ca RamsesIII era cel mai viril, scriindu-se deopotriva cu 2 p**e si cu 3 c***e? Nu, draga domn... iar ziaristica si mediatica ne omoara, fiind forme doar mai fine a ceea ce se cheama "gura targului".
    Departe de a lua apararea lui Google eu sunt convins ca toate acele emailuri care spun ca ar trebui sa ne protejam de apa nu stiu care pt ca o fetita din nu stiu ce sat a mancat nu stiu ce si a murit subit, desi ea are deja 33 ani, sunt mai pline de energii negative si pline de dorinta de a manipula...
    A propos de bloage si manipuleala: voi ati auzit ca Tudor Chirila a alergat gol pusca la Universitate? A spus in ziare, dar totul a porbit d ela blogul lui...nimeni nu l-a vazut si el doar s-a amuzat manipuland...

    RăspundețiȘtergere
  4. totul tine de discernamantul fiecaruia. Discernamant pe care il poti dezvolta prin cunoastere si experienta.

    Tinta acestui post nu erau persoanele care intr`un mod sau altul sunt de aceeasi parere, ci persoanele care nusi`au pus intrebarile respective. o anumita persoana a spus la finalul unei..prelegeri "everyone in this room is a thinker now that we got them thinking" cu alte cuvinte toti putem gandi daca primim informatiile care sa ne ajute.

    Da, am auzit si de penibilul respectiv, din pacate chiar i`am vazut mutra intr`un show in care se lauda cu mirifica fapta..jenant...moare de lipsa de laudatori si isi face si el publicitate cum mai poate..

    RăspundețiȘtergere
  5. Aici nu sunt chiar de acord cu tine... Lasand la o parte ca este in love cu o proasta "pe tocuri" ( a se vedea www.petocuri.ro) omu chiar a facut un experiment media demn de toata lauda. El prost nu este. Si daca faci si un fel de ceva, si la Vama este chiar muzica, desi nu imi place muzica lor...este totusi muzica, atunci faci si reclama in multe feluri... Mai stiti filmul romanesc in care a jucat si ramas memorabila fraza "care intra ultimu in apa ma-sa e curva"? ei, el este acea generatie care zice poate prea usor asa ceva. In rest e ok omu...
    si totusi... de ce Raicu...?

    RăspundețiȘtergere
  6. o vorba veche zice ca cine se aseamana se aduna..

    trecand peste, ce muzica a facut Vama veche poate fi numita muzica. ce a facut el la Vama in schimb nu se mai numeste muzica, e dat in comercial pe paine, lucru pe care nu il poti spune despre munca depusa la Vama Veche, cu exceptii, desigur.

    am avut..placere nu pot spune, ocazie..in fine..l`am intalnit intr`un bar dupa un concert si omul e arogant..undeva pitit intr-o umbra se mai ascunde si cel ce a fost la inceput, inainte sa il atinga aroganta de "vedeta"..publicitatea strica;)

    RăspundețiȘtergere
  7. ,,Priveste istoria scrisa in manuale si compar`o cu istoria colectiva, adica istoria transmisa la sate din generatie in generatie..vezi acolo cate nereguli gasesti..ca unele povesti sunt exagerate asta e cert, dar adevarul se gaseste acolo si nu in cartile de istorie masluite cu scopuri perverse..'' MARE DREPTATE AI!

    RăspundețiȘtergere