"Civilizatia adevarata a unui popor consista nu in adoptarea cu deridicata de legi, institutii, etichete, haine straine. Ea consista in dezvoltarea naturala, organica a propriilor puteri, a propriilor facultati ale sale" - Mihai Eminescu

luni, 29 septembrie 2008

Minunatele carenţe

O mică întâmplare recentă - amuzantă pt mine, dar serioasă pt altcineva - m-a determinat să scriu acest articol pe care îl aveam în plan de mai de mult, dar mi-a fost lene şi nici nu e de mare interes, dar să-i dau drumul..


Spre norocul meu, am avut ocazia si oportunităţile să discut cu multe persoane, atât fete cât şi băieţi, despre problemele lor personale dar şi de cuplu. Spun ocazia pentru că îmi face plăcere să analizez situaţiile şi să le înţeleg oamenilor modul de gândire şi de acţionare. Asta m-a ajutat mult în interacţionarea cu oamenii, fie într-un mod formal sau informal.
Mare parte a problemelor (şi aici mă refer strict la relaţiile stabile) sunt cauzate de paranoia, de lipsa de experienţă, de naivitate, de gelozie, posesivitate şi ipocrizie (da, mai sunt multe).

Naivitatea şi lipsa de experienţă nu pot fi scoase din ecuaţie, ele sunt prezente până când respectivul ins începe să înţeleagă mersul lucrurilor.


Voi evideţia un pic ipocrizia din mentalitatea multora..

  • gelozia - De ce apare acest sentiment? Ce îl alimentează? Să fie lipsa de încredere acordata partenerului, dar de la care ai pretenţia să aibe încredere în tine?! Eşti atât de atent la tot ce se întâmplă în lumea lui încât îl sufoci şi îl faci să se distanţeze de tine, de aici neuronii tăi încep şi clădesc nişte scenarii de îţi încreţeşte părul, de aici ajungând la
  • paranoia - începi si îţi pui toate resursele la bătaie, doar ca să ai certitudinea că cel de lângă tine nu îşi face de cap, dar (şi ăsta e un dar pt bărbaţi în principal) dacă doamna soartă îşi face şi ea de cap şi te pune într-o situaţie în care ţi se oferă o distracţie de o noapte, poate chiar doar de cateva ore - no strings attached - cu o acea persoana potrivită pt aşa ceva, puţine sunt cazurile în care băiatul/bărbatul va respinge oferta şi va merge acasă. Mai puţini dintre aceştia işi vor vedea de viaţă fără să piardă câteva momente în zilele urmatoare fără să nu le pară rău de ce au refuzat.Dar dacă doamne fereşte cel de lângă noi face aşa ceva, e vai şi amar. Asta iar arată cât de ipocriţi suntem cu toţii.
  • posesivitatea - apare în stransă legătura cu gelozia. Să te ferească Dumnezeu să dai peste unu gelos şi posesiv (analog pt femei) şi să ieşi la bere cu acel cuplu. Să vezi acolo ochii de vultur cum te ard la orice mişcare din preajma partenerului(partenerei), chiar dacă tu te întinzi după scrumieră sau altceva total banal. Sau, să faci glume interpretabile..văleleeeeuuu..păi simţi cum te fixeaza ochii aia care parcă ar mânca din tine (la modul rău); parcă şi auzi usor "Target aquired - Locked on target - Missile ready".. e penibil, ei sunt penibili, iar atmosfera devine din amuzantă într-una...mai puţin amuzantă, sa nu folosesc cuvinte grele.

Ce nu înţeleg este cum poţi să convieţuieşti cu o asemenea persoană. Să ai viaţa făcută raport catre partener, certuri peste certuri, probleme când cel de lângă tine se supără că în loc să suni de "9" ori pe zi, ieri ai sunat doar de "3/4" ori, pentru că ai muncit până peste poate..o mică paranteză - ce dracu găseşti să discuţi în minim 5 discuţii telefonice?? acasă ce îl/o mai intrebi?? Lasă frate omu în pace, vine acasă, dă raportul dacă e ceva ce are pe suflet să împărtăşească şi aia e tot.. - revenind..unde găseşti acele lucruri în relaţie care ar trebui să te facă să te simţi bine când te vezi cu el/ea? Păăăăăăi...ce..sex? găseşti persoane cu care să te freci bine prin baruri/cluburi şi ai şanse să nimereşti şi o persoana mai puţin rigidă..

Ipocrizia e în noi toţi, contează cât o manifestăm în relaţiile noastre. Nu judeca fără să cunoşti toate datele problemei, pentru ca subiectivismul la un loc cu paranoia iţi poate distruge instant puntea de legătura clădită între tine şi partener şi te găseşti singur dar cu orgoliul umflat. Nu stiu cât de practic este sau corect faţă de persoana pe care spui că o preţuieşti. Carenţele personale cat si carenţele de cuplu trebuiesc rezolvate dacă vrei să duci o viaţă de cuplu de care să te bucuri.
Problema e că nu se mai cultivă acele valori etice, morale care să iţi deyvolte mentalitatea într-un mod constructiv..acum, 80% din ce ne înconjoară ne educă în dezvoltarea agresivităţii, orgoliului, indiferenţei, prostiei, imoralităţilor, etc...


Un amic mi-a spus la un moment dat ca ar face orice să îşi rezolve problemele mai puţin să lucreze pe el însăşi..asta e iar o idioţenie cruntă cu care suntem bombardaţi..Din tine pleacă totul! Dacă tu eşti orgolios, gelos, etc, cum poţi să crezi, pt o secundă chiar, că poţi avea luciditate şi pragmatism în rezolvarea problemelor cu care te confrunţi?

Pe final câteva întrebări la care vă rog să raspundeti, sunt in căutare de explicaţii logice, cât şi de opiniile voastre..

  1. Ce avantaje aduce relaţiei manifestarea acelor carenţe de către unul dintre parteneri?
  2. Eşti dispus să rişti o relaţie bună doar pt că nu vrei să îţi controlezi defectele? Sau consideri că astea sunt nişte atuuri cu care ai fost "hărăzit"?
  3. Ce urmăreşti într-o relaţie? Ce îţi doreşti de la cel de lângă tine?

Comentaţi după placul inimii, dar totuşi la subiect.

5 comentarii:

  1. duda, ti-am zis de nu stiu cate ori: problemele psihice (software) se trateaza cu hardware: Lant, calorifer, bata de alun. simplu, eficient si fara bani dati la psiholog.

    RăspundețiȘtergere
  2. de ce domnule, tu ai idee cati bani as putea scoate?? o gramada si iti garantez ca le calcam pe urme americanilor la faza cu pisihologii.

    rezolvarile hardware se aplica celor care nu`ti dau bani:))

    si in timp ce le aplici terapia hardware le spui despre software, sa nu creada cineva ca suntem baieti rai:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am convingerea ca gelozia apare, in primul rand, datorita lipsei de incredere IN SINE...cand te placi, cand stii ca esti o persoana deosebita, nu te mai gandesti ca partenerul tau cauta in stanga si in dreapta. Apoi, am observat ca prea mult timp liber + prea putini prieteni = concentrare asupra unei singure persoane, partenerul de viata, si asupra activitatilor legate de ea. Daca ai ocupatii diverse, e mai usor sa nu te mai gandesti aiurea. Intalnindu-te si discutand si cu alte persoane (prieteni), scutesti atmosfera de cuplu de unele tensiuni provocate de discutii marunte si idioate, de interogari si de vaicareli si de cicaleli (pe care prietenii le suporta mai bine, pentru ca nu au parte de ele zilnic :)) ). Si abia apoi e vorba de increderea in celalalt... De ce sa nu ai incredere in persoana de langa tine? Poti sa nu ai incredere daca stii ca minte...dar daca stii ca e o persoana mincinoasa, ce mai cauta langa tine? Pai daca e o persoana mincinoasa si inca e langa tine, inseamna ca tu nu crezi ca poti fi placut de cineva mai bun...si atunci ne intoarcem la prima fraza. :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Legat de gelozie..un nene fain, pe nume S.N. Lazarev spunea printre altele ca "notiunea de "gelozie" ascunde nu atat un instinct posesiv, care s-ar traduce prin teama de a rupe legaturile, cat o frica de a pierde idealurile, moralitatea, visurile si sperantele".

    Cat despre incredere..increderea se acorda, dpdv propriu, direct proportional cu gradul de elevare al persoanelor. Iar incredere totala, sau oarba..asta teoretic un om nu o merita, pentru ca la un mom dat, din bune intentii, va gresi actionand cum credea el ca iti este tie bine..
    Cu alte cuvinte, cu cat stii mai bine cum i se misca rotitele celui de langa tine, cu atat mai usor si sigur este sa decizi cata incredere ii daruiesti.

    RăspundețiȘtergere
  5. toate sunt boli grele... dar la capitolul distrugere relatie as pune in topul listei de cauze orgoliul... am vazut atatea regrete si atatea suferinte inabusite din orgoliu doar pentru ca acelasi orgoliu i-au facut pe oamenii respectivi sa nu spuna ce vor, ce le place si ce nu...
    orgoliul si ideea aceea ca ni se cuvine de la sine sa avem ceea ce avem fara sa facem nici cel mai mic efort pentru asta fac casa foarte buna cu celelalte bube despre care povesteai...
    cat despre de ce-urile strecurate in text... e, aici, poate sa raspunda unii mai batrani, eu inca mai vreau sa citesc basme :)

    RăspundețiȘtergere