-
Băniţa---harta
Localizare: judetul Sibiu. La nord-vest de localitate, pe platoul piscului numit “Catanas” (712 m altitudine), ce prezinta vadite calitati strategice, cercetarile arheologice din anii 1959 – 1964 au dus le dezvelirea unei importante cetati daco-getice. Pantele de est si de sud ale dealului sunt foarte abrupte si de aceea nu necesita o intarire artificiala. Cele de vest si de nord, mai domoale si, in consecinta, accesibile, erau aparate de un puternic val de pamant si de piatra, cu sant interior, ce masoara peste 800 m lungime. Exista portiuni in care valul este dublu. In interiorul valului (ce masoara, la ora actuala, 7 – 8 m latime) s-au construit doua parametre de piatra locala, menite sa-i mareasca stabilitatea. Pe platoul superior al inaltimii au fost durate, din blocuri de calcar frumos cioplite (opus quadratum), doua turnuri. Zidurile acestora au doua paramentre, un pat-radiar din blocuri, ingrijit lucrat si un emplecton din piatra si pamant.
Blocuri paramentului interior nu sunt prevazute cu scobituri in forma de coada de randunica, ceea ce inseamna ca grinzile prinse in blocuri paramentului exterior se opreau in emplecton, asigurand doar legatura cu aceasta.
Grosimea zidurilor este de 2,12 m si erau continuate in caramida slab arsa.In interiorul incintei fortificate, atat pe platoul superior cat si pe terase, s-au descoperit locuinte, depozite si ateliere. Pretutindeni a fost scos la iveala un bogat si variat material arheologic constand din ceramica de luz ori comuna, lucrata cu mana sau modelata cu ajutorul rotii olarului, arme si in special unelte de fier ce au apartinut diversilor mestesugari. Ei prelucrau fierul, lemnul, bronzul ori metale pretioase. Dintre atelierele ce functionau in cetatea dacica de la Tilisca doua sunt foarte interesante. Unul dintre ele aduce un raport deosebit la elucidarea multiplelor probleme pe care le ridica domnia lui Burebista.
Drumul catre cetate
Zid din partea dreapta
Incinta
Stanci de intarire
In doua incaperi s-au descoperit cinci socluri cladite din piatra legata cu pamant, pe care au fost asezate rasnite rotative din tuf vulcanic, iar intr-una dintre ele a existat si un cuptor de copt paine. Toate aceste edificii descoperite probabil reprezinta o brutarie. Cea de a doua descoperire, de-a dreptul senzationala, o constituie 14 matrite de bronz si trei mansoane de fier cu ajutorul carora se emiteau denari republicani romani. Matritele sunt perfect lucrate, de asa maniera, incît monedele batute cu ajutorul lor nu se deosebesc prin nimic fata de cele autentice emise interitoriile romane. Pe cele 14 matrite de la Tilisca sunt gravati in negativ denari republicani emisi intre 145 – 138 si 72 i.e.n. Cea din urma moneda ne asigura ca ne gasim in epoca lui Burebista. Acesta descoperire are o mare insenatate istorica este un exemplu foarte bun al inaltului grad de dezvoltare al daco-getiilor.
Pietre din constructie
Cetatea dacica de la Tilisca s-a ridicat peste o asezare hallstattiana. Inceputul ei pare sa dateze din secolul al 2-lea î.e.n., cea mai mare inflorire inregistrand-o în epoca lui Burebista. Cetatea era, fara indoiala, un important centru al unui trib sau, poate, a unei uniuni tribale pe care Burebista o va uni cu celelalte, constituind statul daco-getic.
Vedere exterioara
Vedere de sus
Zid
Sectiuni
"Civilizatia adevarata a unui popor consista nu in adoptarea cu deridicata de legi, institutii, etichete, haine straine. Ea consista in dezvoltarea naturala, organica a propriilor puteri, a propriilor facultati ale sale" - Mihai Eminescu
vineri, 1 februarie 2008
Băniţa - Tilişca
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu